Varenie pšeničnej kaše a halušiek

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Varenie pšeničnej kaše a halušiek

Týmto článkom by som Vám chcel ukázať, ako jednoducho, lacno a chutne sa môže človek najesť, keď porozmýšľa a zbaví sa spoločenských bojazlivých zlozvykov. Nakoniec veď toto sú určite slovenské osvedčené dedinské obyčaje. Nameľte si pšenicu a varte, pečte zdravšie. Nebuďte takí závislí na obchodných reťazcoch.

Varenie pšeničnej kaše

     Príprava pšeničnej kaše je veľmi jednoduchá (múka, voda, olej, soľ alebo cukor, cesnak keď je soľ). Nakoniec každý si to môže dochutiť, ako uzná za vhodné.

1)      na ohni (ohnisko alebo PB fľaša)

Všetky veci potrebné na kvalitný oheň sú zadarmo. Neplaťte zbytočne za odvoz smetí majiteľom skládok, ktorí Vám navrhnú aby ste im ho ešte aj potriedili a potom na Vás zarábajú. Všetky horiace predmety si odložte bokom, takisto aj predmety, ktoré biologicky zhnijú v komposte ako aj kovové predmety, ktoré sa dajú predať, alebo roztaviť vo vyhni.

    

 Ďalej, drevo si môžete slobodne nazbierať, podľa zákona (vypísal som niektoré veci, ktoré sa na to vzťahujú v inom dokumente). To znamená všetky neživé konáre, na varenie tenšie, najlepšie vysušené.

    

                                                                

Samotné varenie je veľmi jednoduché. Nechajte zovrieť vodu a za stáleho miešania, prisypte pomlenú pšeničnú múku. Na kašu nemusí byť namletá až tak na jemno. Potom osoľte alebo ocukrite, ďalšie prísady sú na Vás.

    

    

  
2)      v rýchlovarnej kanvici

     Rovnako ako na ohni, treba zovrieť vodu (pridajte na začiatku aj olej ak máte, kaša je chutnejšia a neprihorí). Potom do nej vmiešajte všetku pšeničnú múku a dajte pozor aby nevykypela. Nechajte ochladnúť a kaša zhustne. Ak začne kypieť, vlastne iba sa dvíhať,  tak kanvicu vypnite a premiešajte.   

                     
                      
                      



=================================================================


Varenie pšeničných halušiek

     Príprava cesta na halušky je ukázaná na obrázkoch. Do vody som pridal múku a soľ (môžete aj olej, cesnak, je to chutnejšie ) a do husta som to vymiešal. Pokiaľ chcete urobiť kvasené cesto, miesto nekvaseného, pridajte tam aj kvások alebo droždie. Výrobu domáceho kvásku som našiel na internete (iba múka a voda, príp. cibuľa, trvá to 3-4 dni) a uložil do ďalšieho súboru.

                      
                   

                                                                                
                   


Samotné varenie:

Keď je cesto hotové, jednoducho z neho narobte malé halušky. Čím menšie, tím sa rýchlejšie uvaria. Do väčších môžete pridať aj ovocie.
  

1)    na ohni (ohnisko alebo PB fľaša) 
Príprava ohňa je rovnaká, ako pri varení kaše.

     Samotné varenie je veľmi jednoduché. Nechajte zovrieť vodu a za stáleho miešania pridajte halušky, ktoré odškrabnete z pripraveného cesta. Potom osoľte alebo ocukrite, ďalšie prísady sú na Vás. Do halušiek môžete pridať aj ovocie a podávať s kakaom a maslom.

                      

                                                                
                                                               

Okrem halušiek zlejte osobitne aj vodu v ktorej ste ich urobili, keď vychladne tak to je vlastne pšeničná kaša, ktorú môžete ďalej dochutiť.
 
                       
             


2)    v rýchlovarnej kanvici
Rovnako ako na ohni, treba zovrieť vodu (pridajte na začiatku aj olej ak máte, halušky sú chutnejšie a neprihoria). Potom do nej vložte halušky a dajte pozor aby nevykypeli. Vodu zlejte. Chuťovo sú lepšie tie z plechového hrnca. 

                       

                                                                  


Okrem halušiek zlejte osobitne aj vodu, v ktorej ste ich urobili, keď vychladne tak to je vlastne pšeničná kaša, ktorú môžete ďalej dochutiť.

                      
                    





Varenie pšeničnej kaše a halušiek | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014